smrzavanje

traži dalje ...

smrzavanje, proces kojim se temperatura nekog tijela spusti niže od ledišta. S. vode zavisi od gustoće (povećava se od 0 do 4 °C), tlaka (s. se smanjuje povećanjem tlaka), čistoće i miješanja; obična voda smrzava se pri temp, od 0,0 °C; pri s. obujam vode povećava se gotovo do 10% (pri slanosti od 20‰ temp, smrzavanja je – 1,1 °C, a temp, najveće gustoće – 0,3 °C; za 35‰ to je – 1,9 °C i – 3,5 °C). Da se voda smrzne, potrebne su kristalizacijske jezgre (prašina odn. kvarcna zrnca, snježni kristali, ledene čestice), a debeo sloj mor. vode mora se ohladiti do temp, smrzavanja i ona se mora neprekidno smanjivati. Pri turbulentnom miješanju mor. se voda smrzava po cijelom ohlađenom sloju, a u mirnom moru s. počinje na površini (od sitnih ledenih zrnaca nastaju dugi igličasti ledeni kristali a zatim kompaktna ravna ledena kora).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1990.

Citiranje:

smrzavanje. Pomorski leksikon (1990), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 21.4.2025. <https://pomorski.lzmk.hr/clanak/smrzavanje>.